Blog

Hoe jouw hechtingsstijl van vroeger, je relaties van nu nog steeds beïnvloed.

594 Weergaven0 Comments

Als het op je intieme relaties aankomt is het zo dat de basis daarvoor door jouzelf gelegd wordt in je kindertijd.

Of je dat nu wil geloven of niet. Het is echt zo.

Daarmee zeg ik dus ook min of meer dat de manier waarop jij liefde en je relaties vorm geeft als volwassene, precies dezelfde manier is als toen je klein was. Dus als je moeite hebt met het vinden en houden van een liefdevolle relatie, dan zou hier wel eens een belangrijke sleutel kunnen liggen.

En om het nog erger te maken durf ik ook nog te stellen dat dit hoogst waarschijnlijk zo zal blijven, totdat jij bewust besluit om hiermee aan de slag te gaan.

Want hoe jij geleerd hebt om je te gedragen in je belangrijkste relaties als kind, heeft nog steeds zijn invloed op je huidige liefdesrelaties.

Het bepaalt feitelijk of je relaties als volwassene succesvol of dramatisch zullen verlopen. Daarom is het zo belangrijk om erachter te komen hoe jij ten diepste denkt over relaties en liefde. En waarom dat zo is. Want dat gaat je  helpen om te snappen waarom je relaties steeds zo verlopen. Het gaat je inzicht geven in jouw eigen gedrag in de liefde, en het gaat je begrip opleveren voor het gedrag van je (ex) partners.

De wetenschap die dat allemaal uitgezocht heeft heet de hechtingstheorie. En de grondlegger hiervan is John Bowlby. De hechtingstheorie is feitelijk de basis wetenschap over de liefde en relaties, en hoe wij als mensen dat doen.

Ik vind daarom ook eigenlijk dat het vak “hechtingsstijlen”, en het je verdiepen in de hechtingsstijl die jij als mens ontwikkeld hebt, tot het basis pakket van biologie en psychologie op school zou moeten horen. En dan bedoel ik niet als keuzevak, nee als verplicht vak!

Dat zou je in je latere leven een enorme voorsprong opleveren in je zoektocht naar een geschikte partner.

Want als het je tot heden niet lukt om een relatie te vinden; omdat je steeds op de verkeerde valt; als je steeds iemand aan trekt die niet echt beschikbaar is; als je bij jezelf merkt dat als iemand te dichtbij komt jij het zelf steeds bent die de relatie uit maakt, of wat het ook is dat bij jou steeds gebeurt, dan zijn dat waarschijnlijk signalen die iets zeggen over jouw manier van hechting.

En aangezien bijna alle mensen het liefst een liefdevolle relatie willen, en een relatie willen die een leven lang mee gaat, is het hoognodig dat je hier kennis over opdoet.

Dit kennen van je hechtingsstijl gaat je helpen de problemen te herkennen die steeds weer opkomen in je relaties.

Het verklaart waarom die steeds stranden, of waarom jij je steeds erin opstelt zoals je doet. Waarom dingen iedere keer zo moeizaam gaan, of waarom er telkens weer drama en gedoe plaats vindt. Het zijn dan de diep gewortelde hechtingsissues die onbewust tussen jou en je lief aan het werk zijn. En het zijn deze hechtingsissues die ervoor zorgen dat je relatie niet echt tot bloei komt.

Maar er is ook goed nieuws: als je je hechtingsstijl gaat begrijpen, dan kun je een begin maken met het denken en je opstellen op een andere manier. Een manier die voor meer liefde, verbinding en verdieping zorgt. En stabiliteit in je relatie.

Die ervoor zorgt dat je naar elkaar toegroeit wanneer er problemen zijn in je relatie, of als het even moeilijk daarin is. In plaats van dat je van elkaar afdrijft.

Want studies laten zien dat onze hechtingsstijl niet in beton gegoten is.

Dus als je een relatie wilt, en wilt ontdekken waarom het je tot op heden niet lukte, of als je in een beginnende relatie zit, en je echt wilt dat deze een blijvende wordt, begin dan met je licht hierover op te steken.

Want het is jouw verantwoordelijkheid om jezelf te veranderen, niet die van je (toekomstige) partner. En het is jouw verantwoordelijkheid om van jezelf te houden en te leren om op een volwassen manier liefde te geven en liefde te ontvangen.

Ikzelf heb door vallen en opstaan geleerd over en van de hechtingsstijlen. Ik ben er daarna enorm veel over gaan gelezen en heb me er jaren in verdiept. Ik heb mogen zien in de praktijk bij familie en vrienden, en in mijn eigen relaties hoe hechtingsstijlen destructief kunnen werken in relaties. Ik heb er uit noodzaak mijn specialisme van gemaakt.

Ik besloot namelijk om singles coach te worden, omdat ik zelf die kennis van hechtingsstijlen gemist heb in de tijd dat ik single was. Had ik er meer over geweten destijds, dan had me dat enorm veel tijd en vooral hartzeer bespaard. Ik ben dus uiteindelijk de coach geworden die ik zelf destijds zo nodig had, maar niet kon vinden.

Ik help singles in mijn praktijk om een beter begrip te krijgen van hun relaties en de liefde, en hoe ze dat tot heden deden. Aan de hand van kennis over hun hechtingsstijl help ik ze bij het vinden van een liefdevolle langdurige relatie.

Daarmee ben ik een uitzondering op de reguliere singles coaches en singles workshops, die zich vaak richten op daten, het schrijven van datingprofielen, je gevatte openingsvragen en verleidingstruuks leren, of je voorzien van een op uiterlijk gericht kleuren of foto advies.

Allemaal ook heel waardevol natuurlijk, maar je mist daarmee een diepteblik. Waarin psychologie en biologie het uitgangspunt zijn. Want zolang je daar geen inzicht in hebt maakt het namelijk niet uit wat je doet of schrijft in je datingprofiel. Dan kun je billen laten implanteren als Kim Kardashian, of eruit zien als Jennifer Lopez, maar zal het uiteindelijk gemodder en getob blijven met jou en de liefde.

Dus juist omdat er bijna geen aanbod te vinden is waarin je uitvoerig kunt leren over hoe jouw hechtingsstijl jouw liefdesleven beïnvloed, heb ik er een programma voor gemaakt; Het Vind de Ware programma, (not your typical singles workshop).

Het programma is erop gericht om jou te leren hoe je kunt opschuiven naar een meer veilig en geborgen gevoel in je relaties. En hier heb je 4 sleutels voor nodig.

4 inzichten die ervoor zorgen dat je relatie zich verdiept, en zorgt voor nabijheid in plaats van verwijdering wanneer er conflicten ontstaan. Inzichten die zorgen voor stabiliteit en een gevoel van geborgenheid in je relatie. En bij deze inzichten hoort nieuw en ander gedrag. En dat kun je jezelf aanleren.

En het allerbeste nieuws is dat hoogstwaarschijnlijk al je relaties hier profijt van gaan hebben.

Dus ook die met je moeder, vader en familieleden, vrienden en vriendinnen en zelfs die met je collega’s. Zo word je nog eens een happy little trooper :-).

Maar bovenal hebben jij en je nieuwe liefde er natuurlijk profijt van. Ik nodig je daarom van harte uit om deel te nemen aan het programma. En de singles markt daarna definitief vaarwel te zeggen.

Meer weten? Of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stuur me een berichtje: wendy@vinddeware.com

Hartegroet,

wendy-grijs