Blog

Hoe je omgaat met heftige emoties bij een gebroken hart

658 Weergaven0 Comments

Hoe je omgaat met heftige emoties bij een gebroken hart.

Als je te maken hebt met de pijn van een gebroken hart, na een scheiding of relatiebreuk, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met wat ik noem die nare “K-gevoelens”. Ik bedoel dan de echt GROTE woede, de GROTE haat die je voelt, de grote angsten die opkomen in het midden van de nacht. De enorme bedroefdheid om het verlies van je liefde, de heftige depressieve gevoelens, en je grote  verlangen naar wraak (om zomaar eens wat op te noemen). En al die gevoelens komen zomaar ineens op, en het is net alsof die de baas over je worden.

Je bent dan niet helemaal jezelf meer, en kunt niet meer normaal functioneren. Het nemen van beslissingen wordt een levensgrote opdracht, (of het lukt je gewoon helemaal niet meer om ook nog maar iets te besluiten), of je merkt achteraf dat je rare dingen gedaan hebt.

Je bent op die momenten je hele gevoel van waardigheid en respect kwijt. Laat staan dat je je nog op zo’n manier kunt gedragen. En lieve schat; Let goed op wat ik hier ga opschrijven: Dit is HEEL normaal.

Het lastige is dat je – precies op het moment dat je emotioneel ongelooflijk uit balans bent – je waarschijnlijk wel allerlei grote, belangrijke beslissingen over je leven moeten nemen. Bijvoorbeeld over waar je gaat wonen, hoe je je wereld in tweeën moet delen, of hoe je bijvoorbeeld de voogdij over je kinderen moet regelen, (als je ze hebt).

Maar omdat je te maken hebt met die enorm moeilijke emoties en grote beslissingen tegelijkertijd, ligt de valkuil op de loer dat je je gaat gedragen op een manier die niet echt handig is. Op een manier die jarenlang kwaad, een machtsstrijd en onhandig communicatie tussen jou en je ex zal veroorzaken.

En als dat gebeurt dan zullen jij- maar ook al diegenen die min of meer verbonden zijn aan jouw scheiding of relatiebreuk (kinderen of ouders om maar eens wat te noemen), hier ook de dupe van zijn.

Want zij krijgen ook te maken met de gevolgen van jouw acties en keuzes in deze moeilijke periode. (En soms nog vele jaren daarna.)

Daarom is het handig om je niet te laten overweldigen door die grote, negatieve emoties. En moet je, wanneer je van jezelf door hebt dat je tijdelijk “in de war” bent, geen grote besluiten nemen. Want vanuit “ in de war” ontstaat meer “ in de war”.  En zo voorkom je dat niets doet of zegt waar je later spijt van gaat hebben.

Het zou dus fijn zijn als je iets zou kunnen doen waardoor je meer op jezelf kan vertrouwen wanneer je toch belangrijke keuzes moet maken in deze  periode. En dat als je ze moet maken, dat dit besluiten zijn die je verder gaan helpen, ook op de lange termijn. Dat die meer liefde en geluk tot gevolg hebben.

Daarom geef ik je hieronder een krachtige korte oefening die je kan helpen je innerlijk weer in balans te brengen en het even in de storm van emoties uit te houden. Zodat je je weer kunt herpakken als die GROTE gevoelens en emoties weer opspelen en moeilijk zijn om te hanteren.

  1. Stop met waar je mee bezig bent en wordt heel stil.

Zoek een plek waar je een paar minuten ononderbroken met jezelf kunt zitten. Sluit vervolgens je ogen en haal diep adem, en adem helemaal door tot in je bekken. Ga in jezelf naar een plaats waar het stil is, en waar je roerloos bent. Waar je ontvankelijk bent. Word je bewust van alle gevoelens en sensaties in je lichaam, merk op waar eventueel spanning zit en adem daar naar toe. Zodat dat stuk zich kan ontspannen.

  1. Doe een stap terug van al je gevoelens.

Stel je dan voor dat je uit die wirwar van gevoelens kunt stappen. Zodat je ernaar kunt kijken, alsof ze naast je staan. En merk op dat er een deel in jou is dat in staat is om eenvoudig die gevoelens te zien en te ervaren met een diep gevoel van zorgzaamheid, mededogen en nieuwsgierigheid.

Deze “jij” in jou heeft toegang tot jouw wijsheid en jouw volwassenheid en dat stuk in jou is in staat om te zien wat er in jouw leven gebeurt vanuit een groter en meer compleet perspectief.

  1. Maak contact met je hart, jouw brede liefdevolle centrum.

Blijf diep ademen en met elke ademhaling wordt je je bewust dat jouw hart een centrum in je is dat dieper en groter is dan alle gevoelens die je hebt. In jouw hart weet je dat het ook goed met je gaat, ondanks alles waar je nu doorheen gaat.

  1. Geef liefde aan dat stuk van jou dat zo lijdt.

Vanuit dit diepere, volwassene en wijze hart in jou, nodig ik je uit om liefde te geven aan het deel van jou dat zich overweldigd voelt door negatieve emoties. Merk op waar je in je lichaam deze moeilijke emoties vasthoudt. Richt je daar naar toe en bied dat deel jouw volledige steun en compassie.

Heet al je gevoelens welkom en spiegel ze. Met diepe vriendelijkheid en mededogen, heet je al deze moeilijke gevoelens welkom door jezelf de vraag te stellen: “Wat voel je, lieverd?”

Luister goed naar de reactie in jezelf en benoem je gevoelens één voor één. Spiegel ze liefdevol terug naar jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik kan zien dat je je verdrietig voelt.” Of: “Ik kan zien dat je je verraden voelt.”

  1. Spreek een wens uit voor jezelf en alle andere mensen die momenteel door hetzelfde heen gaan als jij en te maken hebben met deze moeilijke gevoelens.

Vervolgens neem je van die bijna ondraaglijk aanvoelende gevoelens, er steeds een uit. En van dat gevoel adem je de gevoeligheid in. Ervaar hoe het voelt in je hart en verwelkom het met liefde.

Bij iedere uitademing wens je jezelf en alle anderen die dit gevoel ook meemaken momenteel, iets goeds toe.

Herhaal dit proces totdat je al je moeilijke gevoelens op deze manier welkom hebt geheten, en er misschien een gevoel van opluchting over je heen komt, of dat de intensiteit van je gevoelens iets afgenomen zijn.

  1. Benoem en spiegel wat je nodig hebt.

Stel jezelf met diepe vriendelijkheid en compassie de vraag, “Wat heb je nodig, lieverd?”. Luister aandachtig naar het antwoord en spiegel het liefdevol terug naar jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik kan zien dat je dat nodig hebt (liefde, afsluiting, verontschuldiging, gerechtigheid, veiligheid, ondersteuning, enz.)”

Weersta elke verleiding die je voelt om in actie te komen en aan deze behoeften of impuls te voldoen. Voor nu is het je doel om alleen maar naar jezelf met liefde te luisteren en jezelf emotioneel zorg te geven.

Blijf jezelf liefdevol de vraag stellen: “Wat heb je nodig, schat?”

Totdat alles wat jij nu nodig hebt is benoemd en gespiegeld.

Deze oefening is belangrijk omdat het je zal helpen grip te krijgen op je grote gevoelens en emoties zodat jij controle over ze krijgt, in plaats van dat ze controle over jouw hebben. Je leert zo beter jezelf op koers te houden in deze uitdagende, moeilijke tijd.

Je zult hierdoor beter in staat zijn om uit te vinden wat er in je wakker wordt als gevolg van wat je doormaakt. En kun je kijken wat er eigenlijk onder elke grote emotie zit. Door dit te doen, krijg je weer toegang tot de positieve energieën die verandering mogelijk maken.

Als je bijvoorbeeld woedend bent, zou je eerste reactie kunnen zijn om uit te halen naar die ander. Maar als je jezelf kunt afvragen welke gezonde impuls onder je woede zit, zul je zien dat dit zoiets is als dat je wilt gaan staan en opkomen voor jouw rechten. Het recht om goed behandelt te worden, om de waarheid te horen en om van gehouden te worden voor wie je bent. Daar mag je voor gaan staan!

Dat gaat je helpen en zo kan deze nare tijd je toch nog iets goed brengen. Je scheiding of relatie breuk hoeft niet alleen maar pijnlijk en gemeen te zijn, het hoeft je leven niet te verpesten, je kinderen te beschadigen (als je ze hebt) of je toekomst negatief te bepalen.

Als je hulp nodig hebt bij je weg door dit proces dan kan ik je daar wellicht bij helpen. Aarzel niet maar overwin je verdriet en gebruik het om je verdere leven mee te verrijken.

Op de genezing van ieder hart en nieuwe liefde.

Hartegroet,

wendy-grijs