Blog

Hoe goed heb jij jezelf in de hand?

528 Weergaven0 Comments

Iedereen heeft een kookpunt. Je weet wel, dat punt dat als dat bereikt is, je helemaal los gaat. Het punt waarop je al je zen-vaardigheden huppakee het raam uit gooit. Het punt waarop je blijft zitten met een enorme berg razende energie in jou, die je destructief wilt inzetten. Woede laat meestal niet je mooiste kant zien.

Soms is die energie zo groot, dat je ze niet kunt hanteren. Je smijt met dingen, of zegt dingen waar je later spijt van krijgt. En zo maak je relaties stuk:

Het groeiende vertrouwen dat iemand net in je begon te krijgen. Of het geloof in jou. Of misschien vertrouw je jezelf erdoor niet meer.

Het is vaak moeilijk om de dingen weer te repareren die je in zo’n emotionele uitbarsting stuk maakt. De prijs ervan is hoog en de gevolgen zijn soms niet meer te herstellen.

Zelfregulatie is het vermogen om jezelf te kalmeren als je overstuur bent. Zodat je geen schade toe brengt aan jezelf of aan anderen wanneer je zwaar gefrustreerd bent. Het is het vermogen om jezelf te kalmeren en jezelf weer op te vrolijken als het leven je even tegen zit.

Wat daarvoor nodig is is dat je leert om tegen jezelf te praten op een rustige, liefdevolle en bemoedigende manier. Die je helpt om naar de situatie te kijken vanuit een breder perspectief.

Leer jezelf vast te pakken op zo’n kokend moment. En neem een time-out. Herinner jezelf aan dingen die een positieve betekenis kunnen geven aan wat er gebeurt. Praat liefdevol tegen jezelf, op een simpele, eerlijke manier.

“Dat dit ook weer voorbij zal gaan.” “Dat het universum aan jouw kant staat, en dat de dingen uiteindelijk altijd weer op zijn pootjes terecht komen, ook al weet jij op dit moment nog niet hoe”. “Dat alleen omdat je iets zo voelt op dit moment, dat nog niet wil zeggen dat het de absolute waarheid is.”

Als je vriendelijk en bemoedigend tegen jezelf leert praten op momenten die heftig voor je zijn, gaat dat je verder helpen. Het zorgt uiteindelijk weer voor wat rust, en balans.

En daarmee voorkom je dat je juist die relaties onherstelbaar beschadigd die het belangrijkst voor je zijn.

Hartegroet,

wendy-grijs