Blog

Hoe goed ben jij in het stellen van grenzen in de liefde?

683 Weergaven0 Comments

Het hebben van goede, “gezonde” relaties is superbelangrijk. Onderzoek geeft aan dat het juist de kwaliteit van je relaties is die ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Reden genoeg dus om je relatie-dynamieken, en wat jij zelf hierin doet, eens onder de loep te nemen.

Want sommige mensen laveren continu in hun relaties. Ze bewegen mee, laten zichzelf niet echt zien, vertonen pleasend gedrag en gaan continu over hun eigen grenzen. Om vervolgens te proberen die grens zo ongemerkt mogelijk weer bij te stellen. Ze komen niet echt tevoorschijn in wat ze willen, wat ze echt denken of wat ze ergens van vinden.

Als je hierin iets van jezelf herkent sta dan eens stil bij het feit dat jij zelf de mede-creator bent van die onhandige relatie-dynamiek. En dat je eigenlijk niet helemaal jezelf bent in die relatie.

Want je levert jezelf continu uit.

Je probeert een aangepaste versie van jezelf te leven. Je propt jezelf in een te kleine jas. En je wijst daarmee een deel van jezelf af.

Je doet je voor als iemand anders, aan die ander, maar ook aan jezelf.

Onduidelijke grenzen, verborgen of halve waarheden, ondermijnende gesprekken, het zijn allemaal manieren die een onderstroom in je relaties in gang zetten die de relatie geen goed doen. En je weet het altijd meteen als dit het geval is (want jouw wijsheid is altijd wakker, en dan voel je dat vervelende gevoel in je onderbuik J).

Maar je doet zoiets natuurlijk niet expres; je geeft je kracht in je relaties niet expres weg, omdat je denkt dat dat een goed idee is. Vaak doe je zoiets omdat je bang bent.

Bang dat anderen bij je weggaan als je een grens stelt.

Bang dat ze jou aan zullen vallen als je niet doet wat ze van je vragen. Of dat er ruzie ontstaat. Of je bent bang dat die ander boos wordt als je de waarheid vertelt. Of misschien in huilen uit barst. En om die ander geen pijn te doen hou je je daarom in.

Waarom doe je het dan? De kern van al deze onhandige relatie-dynamiek is de behoefte om erbij te horen. De behoefte om je verbonden te voelen. Maar de prijs ervan op deze manier is hoog.

Je onkunde om grenzen te stellen, of om de rauwe, naakte waarheid te vertellen uit angst, is schadelijk. Niet alleen voor jou. Je maakt er de ander ook klein en zwak door. En je laat hen in de waan dat je iets bent dat je niet bent. Terwijl wanneer je een grens stelt, je dat ook kunt zien als een daad van liefde. Een daad van liefde voor jezelf, want je staat jezelf toe om je authentieke zelf te zijn. Maar ook een geschenk aan de ander; je nodigt hen uit om te groeien.

Want als jij vanuit waardigheid voor jezelf gaat staan, nodig je die ander uit om dat ook te doen.

Je inspireert hen waarschijnlijk om ook contact te maken met hun eigen waarheid, hun eigen power en vindingrijkheid.

Organiseer jouw leven daarom nooit om de zwakke kanten van anderen heen. Dit helpt jou niet, de ander niet en daarmee de relatie niet. Ben in plaats daarvan goed voor jezelf, goed voor de ander, en daarmee goed voor de relatie. Dat is de enige manier waarop een relatie op de lange termijn kans maakt.

Neem vandaag eens het risico om meer authentiek te zijn. Om de jij te zijn die je echt bent. Denk eerst eens bij jezelf na of je iets wel of niet wilt, voordat je meteen de wensen of vragen van een ander inwilligt en enkel pleasend gedrag vertoont. Jij bent belangrijk.

Mijn motto was lange tijd: Neem 1 levensrisico per dag.

Dat is hartstikke leuk. Daarom nodig ik jou vandaag uit: neem 1 levensrisico vandaag, en zeg nee als je nee bedoelt en zeg ja als je ja bedoelt in je relaties. Daar knapt iedereen van op.

Wie jij bent wordt mede bepaald door de grenzen die jij zelf stelt.

Meer weten? Of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stuur me een berichtje: wendy@vinddeware.com

Hartegroet,

wendy-grijs