Blog

Friends with benefits, een goed idee?

603 Weergaven0 Comments

Heb jij de neiging om relaties uit je verleden vast te houden?

Het is verleidelijk om contact te houden met ex-vriendjes, af en toe in te checken via een appje, contact te houden via de mail, of ze te blijven volgen op social media. Misschien zijn jij en je ex nu ‘friends with benefits’, zoek je af en toe iets meer dan een knuffel bij elkaar, zonder verplichtingen. Wat is daar mis mee als er verder toch niemand anders in het spel is?

Niemand raakt gewond en je kunt het afblazen mocht je iemand anders ontmoeten. Op die manier voel je je toch weer even aantrekkelijk, gewild en minder alleen. Die korte ontmoetingen voorzien in zowel een fysieke als een emotionele behoefte.Maar alhoewel de voordelen op de korte termijn van contact houden met je ex duidelijk zijn, (je vindt wat je denkt dat je nodig hebt zonder het gedoe van een vaste relatie), denk ik dat je jezelf op de lange termijn in de voet schiet.

Als je een oude vlam op de achtergrond houdt, verklein je je kansen op het vinden van een nieuwe partner. Je hart is immers niet echt vrij.

Daarom is het zaak dat je de verloren liefdes uit je verleden helemaal los laat, en de weg vrijmaakt voor iets beters.

Het probleem met het hebben van “friends with benefits”, is dat je weinig gelegenheid krijgt om eigen innerlijke bronnen op te bouwen. Je leert jezelf niet op een gezonde manier te kalmeren of gerust te stellen. Je leert niet om alleen te zijn met alles wat er in je leeft en echt al je gevoelens te ervaren en te containen. Terwijl dat wezenlijke stappen zijn op weg naar een volwassen liefdevolle relatie.

Natuurlijk is het goed om hulp te vragen wanneer je er even doorheen zit, of wanneer je behoefte hebt aan een liefdevolle arm om je heen. Maar doe dat  op de juiste plek, bij de juiste mensen. Niet bij mensen met wie intriges of seks mogelijk is. Zoek troost, liefde en gezelschap bij mensen die jouw belangen, en jouw belangen alleen voorop hebben staan.

Als jij jezelf kent als iemand die de neiging heeft vast te houden aan oude relaties en eerdere liefdes, als je ze gebruikt als een “tussen oplossing” of tijdelijke oppepper, dan nodig ik je uit om twee dingen te doen: Kijk eerst eens naar deze relaties en vraag jezelf af hoe ze jou van dienst zijn: Wat krijg jij van deze persoon?  Is het genegenheid, een boost eigenwaarde, aandacht of iets anders? Ten tweede, als je concludeert dat deze relatie het op de lange termijn toch niet echt voor je is, en in die zin dus ook niet goed voor jou is, besef dan dat het de weg blokkeert voor iemand nieuws. Vind de moed om afstand te nemen, zelfs al gaat het stap voor stap.

Het is echt moeilijk om je hart volledig open te stellen voor een nieuwe partner als er nog een oude rondhangt, zeker als je een gevoelig persoon bent. Probeer die ex dus los te laten en maak ruimte vrij.Dit betekent overigens niet dat je ruzie moet maken met je geliefden uit het verleden. Leg aan ze uit dat je tijd voor jezelf neemt en dat je daarom even geen contact wilt. (En dat betekent dus echt een tijd geen appjes, likes, gebel, “koffiemomentjes”, eetafspraken of late nachtelijke bezoekjes meer).

Persoonlijk ben ik fan van het afsluiten van alle contacten voor een periode van minimaal 6 maanden. 6 maanden “no contact”. Want je kent jezelf nog niet op dit gebied, en je weet misschien niet of je jezelf al helemaal kunt vertrouwen. Met name als je weet dat je een verslavende persoonlijkheid hebt of een beperkte wilskracht is deze periode van 6 maanden van “no contact” een must.

Onderschat de aantrekkingskracht van het gemak van de fysieke intimiteit of seks niet en overschat je innerlijke besluit niet.

Denk daarom eens goed na en ben eerlijk tegen jezelf: is er iemand uit jouw verleden met wie je de band moet verbreken, zelfs al is het maar voor een tijd?

Nemen de  ontmoetingen met een ex jouw waardevolle tijd in beslag en sta je daarom niet volledig open om iemand anders te ontmoeten? Stop er mee en maak jezelf klaar om een nieuwe liefde te ontmoeten. Laat die verloren liefde in liefde los.

Hartegroet,

wendy-grijs