Blog

Ben jij vermijdend als het op liefde aankomt?

531 Weergaven0 Comments

Vermijders in de liefde zijn geen mensen die geen liefde willen. Juist niet.

Het zijn mensen die wanhopig naar liefde op zoek zijn en geliefd willen worden. Maar ze hebben er geen vertrouwen in dat het veilig is om echt op iemand te vertrouwen.

Zo zitten ze de hele tijd in tweestrijd: ze willen zicht verbinden met iemand, maar zijn tegelijkertijd zo bang voor hun eigen afhankelijkheidsbehoefte, dat ze veel drama in hun liefde en relaties creëren.

Zo gaan vermijders in de liefde na een leuke romantische avond gewoon thuis slapen.

Of ze maken de dag na een superleuke date ineens ruzie met je om niets.

Of net als je denkt dat het de goede kant op gaat met de relatie, hebben ze allerlei dingen op je aan te merken. Was hun ex toch net mooier, beter, slimmer….

Vermijders beginnen vaak relaties waarvan je aan het begin al kunt voorspellen dat ze gedoemd zijn te mislukken: lange afstandsrelaties of relaties met mensen die gebonden zijn.

Allemaal voorbeelden van het type “vermijdend” in de liefde.

Maar let op: als je vermijdend in de liefde bent, is het niet de liefde die je uit de weg gaat, het zijn je eigen afhankelijkheids behoeften en gevoelens die je uit de weg gaat.

Het heeft dus niets met “die ander” te maken.

Door trauma uit het verleden en teleurstellingen, meestal in het contact met de ouders, of het gezin van herkomst, voelt het te onveilig om iemand anders nodig te hebben. Liefde voelde aan als een gevarenzone.

Dus doen ze er van alles aan om liefde te vinden in hun leven, en het tegelijkertijd op afstand te houden. Een continu dilemma.

De menselijke natuur is echter zo dat we anderen nodig hebben in ons leven. En een afhankelijkheidsbehoefte die zich in de loop van de tijd verdiept, is een normaal iets wat hoort bij het  dicht bij een ander mens zijn.

Vraag jezelf daarom af: hoe kan ik leren om mezelf veilig te voelen, zodat het oké is dat ik iemand anders nodig heb? Ontdek wat een gezonde manier is om meer veiligheid voor jezelf te creëren als je in een relatie zit.

Want de prijs is anders te hoog; je hart is niet gemaakt om continu drama in je liefdes leven mee te maken.

Hartegroet,

wendy-grijs