Blog

Accepteer hem, verander hem of verlaat hem.

828 Weergaven0 Comments

Liefde maakt blind, dat weten we allemaal.

Zeker in het begin van een relatie, als je helemaal weg van iemand bent. Dan heb je vreemd genoeg de neiging om “kleine rode vlaggen” opzij te schuiven. Niet handig. Zeker niet als het om belangrijke dingen blijkt te gaan de lange termijn.

Zoals daar is…… normaal fatsoen in een relatie.

Let bij een nieuwe liefde er op of hij of zij een normaal gevoel van fatsoen en een gezond gevoel van beleefdheid laat zien. Dat zal ‘m niet zozeer zitten in de manier waarop hij met jou omgaat of hoe hij of zij jou aanspreekt. Maar het zit ‘m wel in de manier hoe iemand met anderen om gaat. En hoe iemand anderen aanspreekt.

Ben alert op kleine hatelijke opmerkingen, want dit zou kunnen betekenen dat je een jaloerse type, of een control freak aan de haak hebt geslagen. Ook als iemand een opmerking over jou maakt die jou naar beneden haalt, dan mag je dit niet negeren. Tuurlijk, dit kan grappig bedoeld zijn, maar dan weet je dat ergens echt wel. Als dit niet zo is dan heb jij een keuze te maken: of je accepteer het, of je zegt er wat van en probeert iemand op dat vlak te veranderen, of je verlaat de relatie.

Kortweg: accepteer het, verander het of verlaat de relatie.

Meer smaken zijn er niet.

Een klant van mij nam zijn nieuwe vriendin vaak mee op reis. Hij vond reizen leuk en deed dit eerst altijd alleen. Maar nu hij een nieuwe liefde in zijn leven had vond hij het leuker om met haar samen te reizen. En hij vond het ook helemaal niet erg om voor haar te betalen, zodat ze mee kon.

Mijn klant deed er vervolgens alles aan om die reisjes speciaal te maken voor zijn nieuwe liefde. En toch, iedere keer als ze ergens kwamen, dan had zijn vriendin wel ergens commentaar op: op de hotelkamer, de gehuurde auto, het eten, of de mensen daar in zijn algemeenheid. En als ze weer thuis waren dan zei ze nooit eens “dank je wel” of “wat was dit fijn”. Ze zei ook nooit dat ze van hem hield, en ze zei ook nooit dat ze hem zou missen als ze elkaar gedag zeiden na een tripje van een paar dagen. Hij was steeds degene die dat tegen haar zei. Aan de andere kant bleef het meestal stil.

Normaal fatsoen of hoffelijkheid betekent dat je “dank je wel” zegt als iemand je mee heeft genomen op reis. Het betekent ook dat je niet over alles klaagt wat je tegen komt op die reis. Toen ik aan mijn klant aangaf dat hij een grens moest stellen aan dit gedrag van zijn nieuwe vriendin gaf hij aan dat hij bang was. Hij dacht dat zij het type zou zijn dat waarschijnlijk dan zou reageren in de trant van “oké, dan neem je me toch nergens mee naar toe”. En hij was bang dat hij het nooit goed zou kunnen doen bij haar. Al pratende moest hij na een tijdje erkennen dat het uiteindelijk voor hem op deze keuze neer kwam: “hij moest haar accepteren, haar veranderen of ermee stoppen”.  Hij verbrak de relatie.

Mijn advies in beginnende relaties? Probeer iedere keer nadat je elkaar gezien hebt even bij jezelf stil te staan en terug te kijken. Wat vond je nou echt van jullie samenzijn? Wat viel je op in positieve zin? En wat in negatieve zin?

Als de eerste wittebroodweken van een beginnende liefde voorbij zijn, komt de echte persoonlijkheid van iemand door. Noem me misschien  ouderwets, maar kleine dingen kunnen op de lange termijn grote irritaties veroorzaken. Sla er daarom acht op!

Hartegroet,

wendy-grijs